• SV Marken: Een kleine club met een rijke historie

  Om wat te vertellen over de historie van SV Marken denk je vaak aan hoogtepunten, dieptepunten, bijzondere gebeurtenissen etc. En dat allemaal uitgezet in een tijdpad waarin dit allemaal heeft plaatsgevonden. Uitgangspunt daarbij is het presteren van het 1e elftal. Een kort overzicht:
   
  Vanaf de oprichting in 1946 tot begin jaren zestig bestond het 1e elftal voornamelijk uit mensen die doordeweeks niet thuis waren. Zonder noemenswaardige traininsarbeid werd op zaterdag een balletje getrapt. Bijzonder in die periode is wel dat de opstelling werd gemaakt en besproken door "wijze mannen" bij het aanplakbord van Sijtje Boes op de Haven en over de gespeelde wedstrijd werd nagepraat op zondagmorgen na kerktijd, achter de Hervormde Kerk op het pleintje bij de huidige Rabobank. Dit duurde tot in de jaren zestig.
  In die jaren zestig kwam ook het jeugdvoetbal van de grond. Door de kinderrijke gezinnen op Marken kwam een grote toeloop op gang dat positieve consequenties had voor SV Marken. Vanwege de gebrekkige accommodatie werden wedstrijdbesprekingen gegeven in de (inmiddels al lange tijd geleden afgebroken) gereformeerde school waar nu de huidige school "De Rietlanden" is gevestigd. De aanvangstijd van de thuiswedstrijd was altijd om 16.15 uur. Dit was nodig omdat menigeen op zaterdagmorgen nog de noodzakelijke klusjes moest verrichten. Het speelveld was gelegen waar nu de IJsbaan ligt. Wassen ging nog op de Spartaanse manier (koud water) via de in de kleedkamer geplaatste drie kranen. Bij het stijgen van het spelniveau werd ook de accommodatie beter door middel van een trainingsveld en een kantine.

 • SV Marken richting de top

  In de jaren zeventig mengde SV Marken zich met clubs als Quick Boys en IJsselmeervogels in de top van het amateurvoetbal. En dat met een spelersgroep die op een enkeling na uit louter Markers bestond.
   
  Begin jaren '70 had SV Marken een goede lichting voetballers, wat resulteerde in een opmars van de 3e klasse KNVB naar de 1e klasse (nu hoofdklasse), die in 1975 werd bereikt. In deze periode dienden zich ook de eerste vormen van sponsoring aan. En kwamen spelers van buiten Marken. De 1e klasse bestond uit twee afdelingen wat inhield dat er verre uitwedstrijden in alle uithoeken van Nederland op het programma stonden. Elke uitwedstrijd was in feite een uitje. Zaterdagmorgen om 8.30 uur vertrekken en thuiskomen om 21.00 uur was niet ongewoon. Of er nou gewonnen werd of verloren, op de (lange) terugweg werd feest gevierd. Na een twee seizoenen volgde degradatie. Toen had SV Marken inmiddels wel de beschikking gekregen over een prima accommodatie met goede speel- en trainingsfaciliteiten.
  Begin jaren '80 weer een ijzersterke lichting voetballers. Promotie naar het hoogste niveau volgde weer in 1984. Sportief gezien de beste periode voor de SV Marken met vier elftallen in de KNVB. Een lange periode in de 1e klasse (later omgedoopt tot hoofdklasse) diende zich aan, waarin als uitgangspunt de bovenste plaats in het rechterrijtje van teletekst diende. Uiteraard lukte dit niet altijd. Vaak viel de beslissing pas in de laatste speelronde waarin SV Marken een soort patent had om net boven de rode streep te komen. Hoogtepunt in deze periode was uiteraard het behalen van de 1/4 finale van de 'grote' KNVB beker (meer info), nadat SV Marken het jaar daarvoor tweede was geworden in de 1e klasse B.

 • Terug naar af

  In 1999 gebeurde wat sommigen al een tijdje aan zagen komen, degradatie naar de 1e klasse. Het leek er op dat de vette jaren, met vier teams op het hoogste niveau, voorbij waren.
   
  Halverwege de jaren '90 beleeft SV Marken iets unieks. Het vierde elftal met oud eerste elftal spelers wordt kampioen van de reserve 2e klasse en promoveert naar de reserve 1e klasse. En dat betekend dat SV Marken 1, 2, 3 en 4 op het allerhoogste podium acteren. En dat voor een cluppie met zo'n 300 leden. Alleen Quick Boys, met 1800 leden, deed ons dat na. Lang duurde dit echter niet, want in de daar op volgende jaren degradeerden alle teams naar een lagere klasse. Eerst het vierde, gevolgd door het derde en in 1999 waren het eerste en tweede aan de beurt. Het eerste presteerde het bijna om aan één keer weer terug te keren naar de hoofdklasse. Op het complex van de vv Noordwijk moest een beslissingswedstrijd gespeeld worden tegen nummer 12 uit de hoofdklasse A, FC Lisse. In een bloedstollend duel leek Marken de winst te pakken, maar FC Lisse maakte diep in blessuretijd gelijk. In de verlenging scoorden beide teams beiden nog een keer zodat de wedstrijd eindigde in 3-3, strafschoppen. FC Lisse bleef het koelst... Maar een jaar later kon na een 1-7 overwinning op Lelystad '67 de vlag alsnog in top. Maar na vier jaar hoofdklasse viel op 23 april 2005 in de laatste wedstrijd van het seizoen het doek. En nog geen jaar later zakte SV Marken nog verder weg. Na 32 jaar in de top (hoogste twee klassen) gespeeld te hebben moest SV Marken in september 2006 van start gaan in de 2e klasse. Niet iets om trots op te zijn in het jubileumjaar. Nadat er bijna doorgedegradeerd werd naar de 3e klasse werd het volgende jaar de weg omhoog weer ingeslagen. Na twee keer tegen De Merino's te zijn gestrand in de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse, was de promotie in 2010 een feit. Lang streed Marken voor de titel, maar vanwege de invoering van de topklasse was de uiteindelijk 2e plaats ook ruim voldoende voor de promotie. Bij de hernieuwde kennismaking was er een moeilijke start, maar halverwege stond Marken zelfs 2e achter DOVO. Helaas kwam er een terugslag, maar net op het juiste moment pakte Marken de punten om in de 1e klasse te blijven waar ze op dit moment zeker thuis horen!

  Dat dit hoge niveau op amateurgebied toegevoegd kon worden aan de historie van SV Marken is niet alleen te danken aan al diegenen die deel uitmaakten en maken van het 1e elftal. Ook alle vormen van sponsoring dragen bij aan dit resultaat. Net als (bestuurs)leden en al die vrijwilligers, in wat voor functie ook, die vaak jarenlang, week in week uit, zich inzetten voor de unieke sfeer die een club als SV Marken zo bijzonder maakt.
  De SV Marken telt per 1 mei 2019 324 leden.

 • Historie in cijfers

  Tot en met het seizoen 48/49 was de 4e klasse het hoogste niveau
  1950 kampioen 1ste klasse afdeling Noord-Holland
  1953 degradatie uit 4de klasse KNVB
  1956 kampioen 1ste klasse afdeling Noord-Holland
  1957 degradatie uit 4de klasse KNVB
  1958 kampioen 1ste klasse afdeling Noord-Holland
  Tot en met het seizoen 59/60 was de 3e klasse het hoogste niveau

  1966 kampioen 4de klasse KNVB
  Tot en met het seizoen 69/70 was de 2e klasse het hoogste niveau

  1974 kampioen 3de klasse KNVB
  1975 kampioen 2de klasse KNVB na beslissingswedstrijd tegen Nunspeet (1-0) bij D.O.V.O.
  1977 degradatie uit 1ste klasse B KNVB

  1984 kampioen 2de klasse KNVB
  1985 vice kampioen 1ste klasse B KNVB en periode kampioen
  1986 Marken bereikt ¼ finale van de "grote" KNVB beker
  1ste ronde Marken - Rheden  3-1
  2de ronde Marken - sc Heracles'74 (eredivisie)  3-1
  3de ronde ROHDA - Marken  1-3
  ¼ finale Marken - FC Den Haag (kampioen 1ste divisie)  0-1
  in het stadion van FC Volendam voor 5500 toeschouwers (hoogst aantal ooit bij wedstrijd Marken)
  1988 Marken bereikt ½ finale districts beker
  Marken - Holland  3-3  4-5 na strafschoppen
  1989 periode kampioen 1ste klasse A
  1989 Marken in "grote" KNVB beker
  1ste ronde Marken - De Graafschap (latere kampioen 1ste divisie)  0-3

  1993 beslissingswedstrijd om P/D wedstrijd tegen Kloetinge te ontlopen
  Marken - Sparta Nijkerk  1-0 (terrein S.D.V.B., Barneveld)
  Marken bereikt ½ finale districtsbeker
  Sparta Nijkerk - Marken  1-0 (dit seizoen kwamen Marken en Sparta elkaar 4 keer tegen)
  1994 Marken 4 wint fair play prijs district WEST 1
  1995 Marken 3 wint fair play prijs district WEST 1
  1996 P/D wedstrijd voor één plek in hoofdklasse
  Marken - De Valleivogels  1-0 (terrein S.D.V.B., Barneveld)
  op 1 en 2 november viert Marken 50 jarig jubileum
  voorzitter Jan Uithuisje ontvangt de gouden speld van verdienste van de K.N.V.B.
  Vanaf 96/97 verandert de naam van de hoogste (1e) klasse in hoofdklasse
  1997 de voorzitter wordt benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau
  en wordt op 30 april voorgesteld aan koningin Beatrix
  1999 degradatie uit hoofdklasse A na beslissingswedstrijd tegen SHO (2-3) bij Rijnsburgse Boys (ook 2e degradeert uit reserve hoofdklasse)
  Jan Uithuisje neemt afscheid als voorzitter en wordt benoemd tot erevoorzitter

  2000 Marken 1 verspeelt op het terrein van Noordwijk drie minuten in blessuretijd een 2-1 voorsprong in de promotie wedstrijd tegen FC Lisse. Het werd uiteindelijk 3-3 en FC Lisse won na strafschoppen (4-2)
  2001 kampioen 1ste klasse A
  Marken bereikt ½ finale districtsbeker
  Marken - FC Uitgeest 3-3 (FC Uitgeest wint na strafschoppen)
  2002 SV Marken krijgt door de fusie met zvv De Visscher en FC Wanhoop er nu ook een futsal tak bij
  2003 SV Marken Vet 2 verliest de futsal districtsbeker finale van TumTum Miles
  2004 SV Marken Vet 2 wint de futsal districtsbeker door in de finale Volharding/Bouwheer met 5-3 te kloppen
  2005 degradatie uit de hoofdklasse A
  2006 degradatie uit de 1e klasse A
  2007 SV Marken wint nacompetitie voor behoud 2e klasse
  2008 periode kampioen 2e klasse A
  2009 periode kampioen 2e klasse A (vervangend)

  2010 SV Marken promoveert naar de 1e klasse A (versterkte promotie invoering topklasse)
  Vanaf het seizoen 2010/2011 is de Topklasse het hoogste niveau
  2012 SV Marken DA1 wint de B-categorie districtsbeker door in de finale JSV Nieuwegein DA2 met 5-2 te kloppen
  SV Marken wint nacompetitie voor behoud 1e klasse
  Op 20 oktober wordt het nieuwe hoofdveld geopend waar nu kunstgras op ligt
  2013 SV Marken F1 verliest na verlenging met 2-1 de bekerfinale van SV Houten F8
  SV Marken verliest nacompetitie voor behoud 1e klasse en degradeert na 3-3 en 2-0 tegen Aalsmeer
  2014 Twee teams van SV Marken (D2M en VR1) plaatsen zich voor de bekerfinale
  2016 SV Marken schrijft voor het eerst Mini-Pupillen teams in, direct drie stuks!
  2017 SV Marken 1 wint de tweede periode in de tweede klasse A
  2017 SV Marken wint de nacompetitie, welke het bereikte na winst in de tweede periode, en keert na vier seizoenen weer terug in de eerste klasse
  2018 SV Marken degradeert na één seizoen terug naar de tweede klasse.
  2019 SV Marken blijft in de tweede klasse
  2020 Door de Corona-crisis wordt de competitie niet uitgespeeld en is er geen promotie of degradatie. 
  2023 SV Marken degradeert naar de derde klasse

 • De trainers van SV Marken

  Op 1 augustus 1958 werd de heer J. Schilder uit Volendam aangetrokken om de spelers van het eerste elftal te begeleiden. Tot op heden is hij nog steeds de langst 'zittende' trainer van SV Marken.
   
  1958-1970 Jan Schilder
  1970-1976 Gerrit Blotevogel
  1976-1978 Jacob van der Vaart
  1978-1980 Wim Verburg
  1980-1983 Hennie Heerland
  1983-1988 Dick Alberts
  1988-1989 Frans Kramer
  1989-1989 Jan Schipper (interim)
  1989-1990 Ger van Mourik
  1990-1995 Peter de Waal
  1995-2000 Rowdy Bakker
  2000-2006 Bert van de Poppe
  2006-2009 Tijs Schipper
  2009-2011 Edwin Keizer
  2011-2012 Saïd Ouaali (in maart 2012 vertrokken naar AFC Ajax A2)
  2012-2012 Bram Berkhout (interim) * één wedstrijd voor het einde op non-actief gezet
  2012-2012 Martin Boes (laatste wedstrijd + nacompetitie)
  2012-2013 Charles Loots
  2013-2017 Martin Boes
  2017-2017 Tijs Schipper (in januari 2018 opgevolgd door Patrick Onsia en Ronald Dooijeweerd)
  2018-2020 Ronald Dooijeweerd
  2020-2023 Ron van der Velde
  2023-....    Tom Brouwers