• SV Marken 3 - EVC 3 4-1

    16-04-2016 Aanvang 15:00
    Spelers: R van Altena (aanvoerder), D Boes (coach), M Boes, Della Guardia, Groot, Moenis, Nieuwenhuizen, Roos, Stoker, Visser, Zwiers, T van Altena (gastspeler), L Appel (gastspeler), M Uithuisje (gastspeler), R Boes (gastspeler).
    Door een aantal afmeldingen van vaste krachten speelden er vandaag maar liefst vier gastspelers mee met de C-selectie. Op deze winderige zaterdagmiddag moest er afgerekend worden met EVC 3, het elftal dat al een aantal weken bovenaan de ranglijst staat. Dit team is voor Marken de laatste seizoenen een ware Nemesis geweest. Elke wedstrijd was zwaarbevochten en er werd maar zelden een voor Marken positief resultaat neergezet. Zo werd de uitwedstrijd dit seizoen met 3-1 verloren tegen deze gasten. Wat dit EVC zo gevaarlijk maakt is moeilijk te zeggen. De mannen kunnen knap voetballen, maar echte uitblinkers zitten er toch niet tussen de spelers. Waar EVC vooral goed in is, is het manipuleren van de randomstandigheden. Met psychologische druk naar de tegenstander en de scheids (zeuren, mekkeren, beledigen etc.) en fysiek spel weten ze de balkunstenaars van het derde vaak af te troeven. Maar niet altijd! Vandaag wisten de Edammers de tegenstander niet te intimideren. Met nuchterheid, tomeloze inzet en slim spel werden de Kaasboeren opzij gezet.
    Maar even terug naar het begin. Door blessures, pijntjes en andere kleinzerigheden bleven coach D Boes en vleugelaanvaller Roos vandaag buiten het veld. Roos had zich voorgenomen de hele wedstrijd de vlag ter hand te nemen, terwijl Boes met zijn derriere de bank warm hield. Naast hem namen L Appel, M Boes en PA van Altena (geblesseerd) plaats. Gastspelers T van Altena (op doel), M Uithuisje en R Boes begonnen alle drie in de basis. Dit bleek een verstandige keuze van coach Boes te zijn, want het waren toch vooral de gastspelers die vandaag de smaakmakers van de wedstrijd waren. De ongerustheid die aanvankelijk bij sommige spelers heerste (want het gebruik van gastspelers staat bij het derde lang niet altijd garant voor succes) maakte al snel plaats voor vertrouwen in de voetbalkwaliteiten van de jonge talenten. Vooraf werd er door coach Boes nog gewaarschuwd voor het fysieke (soms zelfs gemene) spel van de Edammers, maar de enthousiaste jongelingen lieten zich geenszins de kaas van het brood eten. De bonkige boeren van de tegenstander werden te vuur en te zwaard bestreden en wisten vaak geen raad met de wervelende acties van de junioren. Ook de vaste routiniers van het derde was vandaag in topvorm. De verdediging stond als een huis, op het middenveld werden door Stoker en Moenis kilometers afgelegd en voorin ontsnapten de voorhoedespelers geregeld aan de aandacht van de Edammers. Edam vertoonde technisch goed spel, en was grote delen van de wedstrijd het meest in balbezit, maar dit wisten zij niet om te zetten in echt grote kansen. De lange bal werd vaak gehanteerd, maar door meerdere malen de buitenspelval toe te passen, geen bizarre tikjes terug te maken (normaal een favoriete bezigheid van Della Guardia en Groot) en dominant keeperswerk van T van Altena liepen al deze aanvallen op niets uit. Aan de andere kant van het veld werd er wel zorgvuldig met de (aanvankelijk schaarse) mogelijkheden omgegaan. R Boes wist met een schot de keeper van Edam te verrassen en Moenis pikte een graantje mee door met zijn borst/buik/arm/hand (wie het weet mag het zeggen) de bal in het vijandelijke doel te werken. Met 2-0 op het scorebord ging Marken tevreden de rust in.
    In de kleedkamer werd besloten dat de voorsprong groot genoeg was om Zwiers uit het veld te halen en voor hem in de plaats M Boes binnen de lijnen te brengen. Ook kwam de laatste gastspeler (L Appel) het veld in voor Moenis, die ondanks (of dankzij) zijn flitsende nieuwe voetbalschoenen niet verder kon. Ook Appel zou zijn stempel op de wedstrijd gaan drukken, waarover later meer. De feedback van de coach was kort en duidelijk en iets wat hij waarschijnlijk nooit op zijn schoolrapport in het handschrift van Meester Evert heeft zien staan: “ga vooral zo door.”
    Dit liet Marken zich geen twee keer zeggen. Voortvarend schoten de mannen weer uit de startblokken, met als resultaat nog twee doelpunten, beiden met het hoofd gescoord. L Appel kopte vanuit een corner de bal tegen de touwen, terwijl R Boes vanuit een voorzet van M Uithuisje de bal binnen knikte. Even later kreeg M Boes nog een dot van een kans, ook weer een kopbal, maar hij knikte de mooie voorzet van M Uithuisje over het open doel omdat hij zijn sprong niet optimaal timede. Je zou toch verwachten dat een jongen die in de luchtverplaatsingstechniek werkt zich wel wat beter door de lucht zou verplaatsen, maar niets bleek minder waar te zijn. Ondertussen versierde EVC bij het doel van Marken nog een goedkope penalty. De spits van de Edammers zocht het been van Visser op en ging met een mooie fopduik naar de grond. De strafschop werd feilloos ingeschoten. Met 4-1 op het scorebord waren zowel de thuis- als de uitspelende partij flink moe gestreden. Aangezien er vlak voor het einde van de wedstrijd nog niemand geblesseerd geraakt was door de Italiaanse schoffelpraktijken van de Edammers was het extra zuur dat vlak voor het laatste fluitsignaal M Boes (die van de luchtverdeeltechniek) na een wilde sprong in de lucht een achterhoofd tegen het gelaat kreeg (al dan niet met opzet) en vervolgens zich dicht moest laten hechten in het Waterlandziekenhuis. Gelukkig bleek de verwonding mee te vallen (“ik mag toch wel drinken hè dokter?”). De overwinning kreeg door dit bericht dus geen nare nasmaak (behalve voor Groot die in plaats van de overwinning met bier te kunnen vieren nu Boes zijn handje vast moest houden bij de Eerste Hulp).
    De conclusie van vandaag is dat Uw Reporter in het verslag van vorige week ongelijk had; het elan blijkt er nog lang niet uit te zijn bij het derde. Door de juiste katalysator (in dit geval de fantastische prestatie van de gastspelers) vlamde het derde vandaag als nooit tevoren. Het kampioenschap kan vrijwel zeker uit het hoofd gezet worden (daarvoor moet EVC tweemaal verliezen en Marken tweemaal winnen), maar Marken kan desalniettemin nu al terugkijken op weer een mooi voetbalseizoen.
    Uw Reporter