• SV Marken verslaat BOL opnieuw en promoveert naar de eerste klasse

Op het zonovergoten sportcomplex van Marken werd er vandaag onder grote belangstelling, meer dan 500 bezoekers, afgetrapt om de "klus" te klaren, promotie naar de eerste klasse. Onder een grote haag van jeugdspelers en zwart/wit rookbommen betrad het tot op het bot gemotiveerde elftal van de scheidende trainer, na vier seizoen, Martin Boes het veld. Met exact dezelfde basis elf als de vorige week, 2-1 winst, werd er aan dit cruciale duel begonnen. Marken startte zeer fel een kreeg al snel een zeer goede mogelijkheid om de score te openen. Maar in de 6de minuut kreeg de thuisploeg de deksel op de neus, een wat nerveuze Jan Pieter van der Vis kreeg de bal niet goed uitverdedigd en dit werd genadeloos afgestraft door Martijn Ton, de 0-1 stond op het scorebord en hiermee was de totaal stand weer gelijk (2-2). Maar de Marker ploeg is niet zo vlug uit het lood geslagen en pakte na een aantal minuten spelen de draad weer snel op. Rond de 10de minuut was er al dreiging op het doel van BOL uit een corner maar uit een counter waren de gasten weer snel gevaarlijk. In de 16de minuut werd de vroeg opgelopen schade alweer hersteld, uit de derde corner op rij werd de bal bij de tweede paal terug  gekopt en door Dominic Zeeman tegen de touwen gewerkt 1-1. De minuten hierna waren beide ploegen toch wat behoudender en misschien wel wat nerveuzer en gebeurde er weinig. Pas rond de 25ste minuut creëerde Marken uit een schitterende aanval over diverse schuiven een prima scoringskans. Een minuutje later schoot Ramon Visser uit een vrijetrap ver over de goal. De krachtverhouding binnen de lijnen was aardig gelijk met (te) weinig mogelijkheden voor beide doelen, maar de spanning was te voelen. Na een paar goede mogelijkheden voor de thuisploeg, schot voorlangs van Kevin Giele en een individueel actie van Jeffrey dat eindigde met een schot in het zijnet, was wederom BOL dichtbij een voorsprong toen een diagonaal afstandsschot maar net tot corner kon worden getikt. Een minuut of vijf voor de rust was Erik Teerhuis !! dichtbij een goal uit een voorzet van wie anders Jeffrey Veerman. Snel hierna schoot Ramon rakelings voorlangs en werd een doelpunt van Marken wegens buitenspel afgekeurd. Maar ook een prima aanval van BOL ging met een schot maar net over het doel van Yort Willems. De wedstrijd leek met een gelijke stand de rust in te gaan halen maar in de blessuretijd werd  daar een stokje voor gestoken. Een lichte overtreding van Jan Pieter binnen de zestien werd bestraft met een penalty en een gele kaart. Iedereen van Marken hield zijn hart vast maar de penalty werd te zacht ingeschoten en kon door Yort Willems betrekkelijk eenvoudig worden gestopt. Na een paar minuten blessuretijd floot de uitstekend fluitende scheidsrechter Germs, geassisteerd door twee zeer jonge assistenten, voor het einde van het  eerste bedrijf en was de wedstrijd nog zeker niet beslist al ging de thuisploeg beter met de spanning om.
    Marken begon ongewijzigd aan de tweede helft met de intentie snel aan alle onzekerheid een einde te maken. In de 3de minuut al direct dreiging uit een corner en twee minuten later ging een corner van Ramon net voorlangs zonder dat iemand de bal kon raken. Een minuutje later was Jeffrey weer door de verdediging heen en  schoot in het zijnet. Nadat BOL, pas in de 12de minuut na de thee, voor het eerst met een schot net voorlangs gevaarlijk was stelde Marken orde op zaken. Een verrassend diagonaal schot van net buiten de zestien van Kevin Giele ging bij de eerste paal in het doel 2-1. Natuurlijk was hiermee de wedstrijd nog niet definitief beslist maar het vertrouwen groeide met deze voorsprong enorm (4-2). Bij Marken liepen inmiddels alle reserves (8) warm om bij eventuele "noodgevallen" direct een speler beschikbaar te hebben. Rond de 65ste minuut was BOL nog een keer dreigend met een schot vanaf zo'n 20 meter maar dat was naar later zou blijken ook tevens de laatste keer. Marken controleerde de wedstrijd en kreeg nog diverse mogelijkheden de score verder op te voeren. Eerst werd een schot van dichtbij in de 69ste minuut van Melvin de Groot met de grootste mogelijke moeite uit het doel getikt. In de 72ste minuut werd de wedstrijd beslist, uit een corner van Kevin schoot onze spits Jeffrey Veerman met een prachtige volley de 3-1 binnen. Drie minuten later, 75ste minuut, moest BOL met tien man verder wegens een tweede gele kaart, dus rood, tegen dezelfde speler. De trainer van Marken bracht direct een dubbele wissel in, Tijs Klaver voor Melvin en Michiel Appel voor Youran Burggraaf, om snel de genadeklap toe te dienen. Nadat eerst nog een schot net voorlangs was gegaan was het in de 81ste minuut wel raak. Jeffrey werd de diepte ingestuurd en maakte deze mogelijkheid op snelheid prima af 4-1. In de slotminuut zette invaller Tijs Klaver op aangeven van Kevin de 5-1 op het scorebord met een intikkertje. De scheidsrechter vond het ook direct prima en voor dat de tijd vol was floot hij voor het einde van dit spektakelstuk. De ploeg werd op het veld gehuldigd en op bloemen getrakteerd met deze geweldige prestatie door het afdwingen van de promotie naar de eerste klasse. Als zesde op de ranglijst eindigen en toch promoveren, geweldig.
    Rond de klok van zes uur werd er nog even officieel afscheid genomen van trainer Martin Boes door de voorzitter van Marken Jan Peereboom en de selectie bedankt. In 2013 gedegradeerd naar de tweede klasse en in 2017 weer terug in de eerste klasse onder leiding van trainer Martin Boes. Om 19,00 uur het "gebruikelijke" ritje op de kar door Marken wat gedaan wordt met alle kampioenen en/of zoals in dit geval met het behalen van promotie wat voelt als een kampioenschap!!!!!!!!!
    Vanaf september mag Marken het gaan proberen in de eerste klasse met de nieuwe trainer Tijs Schipper. Spelersgroep, technische staf en trainer van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Wens ik iedereen een prettige vakantie en tot het volgende seizoen in de EERSTE klasse.